Veelgestelde Vragen (FAQ)

Wat is het verschil tussen trance en hypnose?

Je kent vast wel het verschijnsel dat je helemaal opgaat in een boek of film, of dat je aan het dagdromen bent of in gedachten verzonken bent, dit noemen we een trance. Wanneer deze trance opgewekt wordt door een hypnotherapeut noemen we dit hypnose.

Wat is hypnose?

Definitie van Araoz: "Hypnose is een toestand waarin je jezelf zover laat gaan in een doelgerichte dagdroom, dat je jezelf losmaakt van je uitwendige omgeving, en opgaat in je innerlijke werkelijkheid."

Verlies je de controle als je onder hypnose bent?

Nee absoluut niet, je zal nooit iets doen wat je niet zou willen doen. De angst de controle te verliezen komt voort uit toneelhypnose waarbij mensen geselecteerd zijn om als een kip zonder kop een podium rond te rennen. Dit is totaal iets anders dan de hypnose die in hypnotherapie wordt toegepast.

Kun je je nog herinneren wat er gebeurd is tijdens een hypnotherapie sessie?

Ja, alles wat voor jouw therapeutisch proces belangrijk is om je te herinneren zal je je herinneren. Het kan voorkomen dat je een gedeelte je niet bewust herinnert maar dat heeft dan een reden, daar ben je dan nog niet aan toe.

Wat is het effect van trance/hypnose?

De trance zelf wordt beschreven als een toestand van een verhoogd niveau van bewustzijn, van een naar binnen gerichte, verhoogde concentratie en een toegenomen openheid voor suggestie.
(Hypnose is de door de hypnotherapeut opgewekte trance zoals eerder beschreven).

Wat bedoelen ze met dubbelbewustzijn tijdens hypnotherapie?

Het kritisch denken raakt even op de achtergrond waardoor je ontvankelijker bent voor suggesties die helpend voor je zijn. Je observerende deel blijft altijd aanwezig, zelfs als je in een diepe trance bent. Dit wordt dubbelbewustzijn genoemd. Enerzijds ga je helemaal op in wat er onder hypnose beleefd en ervaren wordt en anderzijds blijft een deel van je bewustzijn als een toeschouwer aanwezig.

Hoe zit het met het bewuste en het onbewuste in hypnotherapie?

De hypnotherapeut communiceert rechtstreeks met het onbewuste van de cliënt. Dat is het doel van de hypnose en het taalgebruik waarmee de therapeut zich afstemt op de cliënt schept daarbij een brug tussen het bewuste en het onbewuste. 

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie maakt gebruik van trance, een toestand van diepe ontspanning en veranderd bewustzijn waarin je contact kunt maken met het onbewuste. Deze toestand van diepe ontspanning wordt ook wel hypnose genoemd en is vergelijkbaar met het gevoel van dagdromen. Het is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Er wordt gebruik gemaakt van evidence based therapievormen; de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. 

Bestaat er een gevaar dat je niet meer uit hypnose komt?

Wanneer je door een gediplomeerde hypnotherapeut onder hypnose wordt gebracht weet deze ook precies hoe je weer terug moet komen. Tegenwoordig worden snelle cursussen van een paar maanden gegeven, ik ben voorstander van minimaal een 3-jarige tot 4-jarige (zoals ik zelf heb gevolgd) opleiding. Binnen een paar maanden kun je dit vak niet leren en alle methodes en technieken toepassen die erbij horen, plus het zelf ondergaan, intervisies en dergelijke.